Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΜΠΛΕ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ!!!!!

Το φετινο καλοκαιρι θα "κλεισει" με Μπλε Πανσεληνο,φαινομενο σχεδον σπανιο,αφου η τελευταια φορα που εγινε ορατη,ηταν το 1950 στον ουρανο της Σουηδιας και του Καναδα,υστερα απο τεραστιες δασικες πυρκαγιες που γεμισαν τον ουρανο με σωματιδια σταχτης!
Το σπανιο δεν ειναι αυτο που λεμε "μπλε σεληνη",αλλα το οτι η πανσεληνος του Αυγουστου 2012 θα ειναι διπλη!
Η πρωτη φορα μεσα στον Αυγουστο που θα εχουμε πανσεληνο αναμενεται στις 2 του μηνος,και η δευτερη στο τελος του μηνα στις 31 Αυγουστου!
Σπανιο λοιπον φαινομενο χαρακτηριζεται  να εχουμε πανσεληνο 2 φορες μεσα στον ιδιο μηνα,και ιδιαιτερα οταν προκειται για το αυγουστιατικο φεγγαρι!
Η δευτερη πανσεληνος μεσα στον ιδιο μηνα,αποκαλειται "μπλε"..επειδη καποτε ηταν πραγματικα μπλε!Οχι μονο για μια νυχτα αλλα για χρονια!
Ηταν το 1883 οταν εγινε η μεγαλη εκρηξη του ηφαιστειου Κρακατοα στην Ινδονησια. Σε αποσταση 600 χιλιομετρων μακρια, ο κοσμος ακουσε την εκρηξη σαν βολη κανονιου. Ισοδυναμουσε η εκρηξη με βομβα ισχυος 100 μεγατονων. Στα ανωτατα στρωματα της ατμοσφαιρας εκτιναχθηκαν χωμα και σταχτη. 
Τοτε το φεγγαρι απεκτησε ενα γαλαζιο προσωπο και ηταν τοσο σπανιο αυτο στα ματια των ανθρωπων.ωστε η εκφραση "μπλε φεγγαρι" εμεινε στα χρονικα σαν "κατι σπανιο",οπως χαρακτηριστικα λεει ο διευθυντης του Πλανηταριου του Ιδρυματος Ευγενιδου!

«Με αυτη λοιπον την εννοια χρησιμοποιειται και η φραση "μπλε Σεληνη" για να χαρακτηρισει την υπαρξη δυο πανσεληνων σε εναν μηνα. Η δευτερη δηλαδη πανσεληνος σε εναν μηνα ονομαζεται "μπλε Σεληνη" παρ' ολο που ενα τετοιο φαινομενο, αν και ασυνηθιστο δεν ειναι ιδιαιτερα σπανιο» προσθετει ο διευθυντης.

Ετοιμοι να απολαυσουμε 2 εντυπωσιακα αυγουστιατικα φεγγαρια??
Το ενα "μπλε"!!!Ο ρομαντισμος απογειωνεται!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου