Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ


Προβλήματα δημιουργήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν σε όλη σχεδόν την επικράτεια από το Σάββατο. 


Στην Αττική, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στις βορειοανατολικές περιοχές και στη Νέα Μάκρη, ενώ μεγάλα προβλήματα αντιμετώπισε και η ανατολική Φθιώτιδα από την υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού. Στο ανατολικό Πήλιο διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από καθίζηση που υπέστη τμήμα του οδοστρώματος της επαρχιακής οδού Βόλου-Ζαγοράς.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού, που θα ξεκινήσει από τα δυτικά και βόρεια, αναμένεται τη Δευτέρα. Εξασθένηση των φαινομένων θα παρατηρηθεί και στα ανατολικά ηπειρωτικά. Ωστόσο, στη νότια νησιωτική χώρα αναμένονται σποραδικές καταιγίδες, ενώ ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στα βόρεια ηπειρωτικά νωρίς το πρωί της Δευτέρας λόγω του παγετού.

Αναλυτική πρόγνωση 

Μακεδονία, Θράκη 
Καιρός: Λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα ανατολικά βορειοανατολικοί από 4 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί από 3 έως 5 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βορειότερα τμήματα θα κυμανθεί 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς. Τα φαινόμενο σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικότερα τμήματα και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί από 4 έως 6 μποφόρ και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα κυμανθεί 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί από 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα νότια τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί από 5 έως 6 μποφόρ και στα νότια νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα κυμανθεί 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Τοπικές προγνώσεις

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια, και προς το βράδυ θα σταματήσουν. Πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις το πρωί στην Πάρνηθα σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί από 4 έως 6 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια θα κυμανθεί 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι από 3 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία
Αρκετές κλήσεις δέχεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αττική, κυρίως για άντληση υδάτων λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 12.00 η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δεχτεί 285 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, από τις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί οι 110, και επιχειρεί με 20 συνεργεία και 60 άνδρες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα σημειώνονται στη Νέα Μάκρη, ενώ αρκετές κλήσεις έχουν γίνει και από τις περιοχές Άγιος Στέφανος, Κηφισιά, Καστρί, Λυκόβρυση, Ψυχικό, Χολαργός, Μαρούσι, Καπανδρίτι και άλλες, κυρίως της Βορειοανατολικής Αττικής.


Γύρω στις 7.30 στον Κάλαμο δύο άτομα ακινητοποιήθηκαν λόγω του πλημμυρισμένου οδοστρώματος σε ΙΧ αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί απεγκλωβισμός τους.

Τα ξημερώματα της Κυριακής στο Ίλιον και συγκεκριμένα στην οδό Δωδεκανήσου, η οποία είναι κάθετη στη λεωφόρο Χασιάς, μια γέφυρα στο ρέμα Φλέβας -όπου διεξάγονταν έργα- κατέρρευσε.

Διακοπή κυκλοφορίας
Λόγω του πλημμυρισμένου οδοστρώματος είχε διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Σταμάτας από το 19ο χλμ. έως το 44ο χλμ. Νωρίς το πρωί προβλήματα αντιμετώπισε και η λεωφόρος Μαραθώνος, ωστόσο τα οχήματα κινούνται κανονικά. Διακοπή κυκλοφορίας έχει σημειωθεί από νωρίς και στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Αυλώνα, καθώς και στην παραλία Μαρκοπούλου Ωρωπού, από το Χαλκούτσι έως τους Αγίους Αποστόλους. 

Με αλυσίδες στην Εθνική Οδό Λαμίας-Καρπενησίου - Κλειστό το χιονοδρομικό Παρνασσού - Ξεριζώθηκαν δέντρα στην ανατολική Φθιώτιδα

Οι αλατιέρες και τα εκχιονιστικά έπιασαν δουλειά από νωρίς το πρωί στην Εθνική Οδό Λαμίας-Καρπενησίου και συγκεκριμένα στη Ράχη Τυμφρηστού, όπου τα αυτοκίνητα κινούνται με αλυσίδες από τον Τυμφρηστό και πάνω, μέχρι τη σήραγγα του Παύλου Μπακογιάννη (59ο-65ο χλμ.).

Μηχανήματα δουλεύουν για να ανοίξουν τον δρόμο και προς το Βελούχι, ωστόσο το χιονοδρομικό προς το παρόν παραμένει κλειστό λόγω χιονοθύελλας.

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία και από Αμφίκλεια προς Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, όταν ξεκίνησε να χιονίζει και πάλι.

Σε επιφυλακή είναι οι Αρχές και για τον Σπερχειό, ο οποίος από το μεσημέρι του Σαββάτου έδειξε τις άγριες διαθέσεις του, αφού «φούσκωσε» επικίνδυνα σε πολλά σημεία.

Οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, και από τις 6:30 η Τροχαία Λαμίας διέκοψε την κυκλοφορία από Λαμία προς Φραντζή. 

Σε επιφυλακή είναι και για τον δρόμο προς Μπράλο, όπου το βράδυ έπεσαν βράχια. Αν και απομακρύνθηκαν, οι κατολισθήσεις συνεχίζονται και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς, αφού βρέχει και υπάρχει περιορισμένη ορατότητα λόγω ομίχλης.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν και το απόγευμα του Σαββάτου, επίσης στη δυτική Φθιώτιδα, στον επαρχιακό δρόμο από Αρχάνι προς Τρίλοφο. Το μηχάνημα του Δήμου που πήγε να καθαρίσει τον δρόμο πήρε φωτιά από βραχυκύκλωμα. Ευτυχώς, δεν υπήρξε τραυματισμός, αφού απομακρύνθηκε έγκαιρα ο χειριστής.

Προβλήματα προκάλεσε σε κεντρικούς δρόμους και αρτηρίες η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες την ανατολική Φθιώτιδα.

Η βροχή γέμισε το οδόστρωμα με πέτρες από τους αγροτικούς δρόμους.

Σφοδρή βροχόπτωση στην Κόρινθο

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι της Κορίνθου από τη σφοδρή βροχόπτωση που σημειώθηκε για περισσότερο από μία ώρα στην πόλη, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές ή πλημμύρες σε κτήρια. 

Χιονίζει στα Χάνια Πηλίου - Κλειστός ο δρόμος για τη Ζαγορά λόγω καθίζησης

Χιονίζει συνεχώς στα Χάνια Πηλίου και, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αν συνεχίσει να χιονίζει με αυτόν τον ρυθμό, το χιόνι θα ξεπεράσει το ένα μέτρο. Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων μέχρι τα Χάνια διεξάγεται κανονικά.

Αντίθετα, από τα Χάνια έως τη Ζαγορά σημειώνονται προβλήματα στην κυκλοφορία. Λόγω καθίζησης την οποία υπέστη τμήμα του οδοστρώματος της επαρχιακής οδού Βόλου-Ζαγοράς στην περιοχή Προφήτη Ηλία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία και τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο μέσω του κάτω κλάδου της επαρχιακής οδού.

Αχαΐα: Πυκνή η χιονόπτωση στα ορεινά

Με πυκνή χιονόπτωση αποχαιρετά τα ορεινά της Αχαΐας το 2012, και σε όλο το ορεινό οδικό της δίκτυο παρουσιάζονται προβλήματα.

Στους δρόμους Πούντας-Μεγάλου Σπηλαίου και Καλαβρύτων-Καστριών, προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Παρ' όλα αυτά, το χιονοδρομικό κέντρο υποδέχτηκε σήμερα με φρέσκο χιόνι τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Η θερμοκρασία το πρωί δεν ξεπερνούσε τον -1 βαθμό Κελσίου, ενώ το ύψος του χιονιού έφτασε και τους 60 πόντους! Δείτε σημερινές φωτογραφίες από τη web camera του χιονοδρομικού κέντρου...

Με αλυσίδες η πρόσβαση από τη Βυτίνα στο χιονοδρομικό κέντρο


Κοντά στους δύο βαθμούς Κελσίου είναι αυτήν την ώρα η θερμοκρασία στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου. Υπάρχει φρέσκο χιόνι, που σε κάποια σημεία φτάνει τα 50 εκατοστά. Λειτουργεί, επίσης, το baby lift και γίνεται προσπάθεια να ανοίξει ο «Αρκτούρος» χωρίς εισιτήριο για σήμερα.

Ο δρόμος από τον Καρδαρά είναι ανοιχτός και δεν χρειάζονται αλυσίδες. Από την πλευρά της Βυτίνας ο δρόμος είναι ανοιχτός, αλλά τα αυτοκίνητα χρειάζονται αλυσίδες.
Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου