Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Το λουλούδι που «γέννησε» ο σεισμός!!


Το λουλούδι που «γέννησε» ο σεισμός

Έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των σεισμολόγων

Όταν ο σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ έπληξε την πόλη Oλύμπια της Ουάσιγκτον στις 28 Φεβρουαρίου του 2001, κανείς δεν περίμενε ότι από τη δόνηση θα γεννιόταν ένα λουλούδι. Κι όμως, ο σεισμός με εστιακό βάθος περίπου τριάντα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης, που κράτησε για μισό λεπτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τριαντάφυλλου σε ένα εκκρεμές με άμμο, το οποίο βρισκόταν σε κατάστημα.

Οι γραμμές που υπάρχουν έξω από το «earthquake rose» (το τριαντάφυλλο του σεισμού) όπως ονομάστηκε, δημιουργήθηκαν όταν κάποιος έθεσε σε κίνηση το εκκρεμές, χωρίς καμία… σεισμική βοήθεια. Το τριαντάφυλλο όμως στο κέντρο είναι αποτέλεσμα της κίνησης από τον σεισμό.

Το εντυπωσιακό αυτό τριαντάφυλλο έκανε πολλούς να αναζητήσουν διαφορετικές ερμηνείες για τη δημιουργία του αν και οι γεωφυσικοί και σεισμολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η κίνηση του σεισμού και η μετακίνηση του εδάφους με συγκεκριμένο τρόπο οδήγησε σε αυτή την εκπληκτική… σύμπτωση της δημιουργίας ενός σχήματος πάνω στην άμμο που μοιάζει τόσο πολύ με τριαντάφυλλο. Θα μπορούσε να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό αν ο σεισμός ήταν διαφορετικός» αναφέρουν οι επιστήμονες.




ΠΗΓΗ:pistepseto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου