Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ!!!

Τα ξημερωματα της Κυριακης,15 Ιουλιου,θα εχουμε την ευκαιρια να παρακολουθησουμε ενα σπανιο αστρονομικο φαινομενο,ορατο πληρως στην Ελλαδα!
Ορατο θα ειναι επισης στην Ευρωπη και στην Ασια!
Προκειται για την αποκρυψη του πλανητη Δια και των μεγαλων δορυφορων του απο την Σεληνη η οποια θα ξεκινησει περιπου στις 4 τα ξημερωματα,ωρα Ελλαδος!!!
Η αποκρυψη αυτη ονομαζεται στην γλωσσα της αστρονομιας, "επιπροσθηση" και προσφερεται
ιδιαιτερα για αστροφωτογραφησεις!Ο καιρος στην χωρα μας θα βοηθησει στην παρατηρηση του φαινομενου!
Ο γιγαντιος πλανητης θα παραμεινει κρυμμενος απο την Σεληνη περιπου μια ωρα,και πολλα αστεροσκοπεια της χωρας θα ανοιξουν τις πυλες τους απο νωρις στο κοινο που θα επιθυμησει να παρακολουθησει το φαινομενο απο τα τηλεσκοπια!
Ορατη θα ειναι η αποκρυψη του Δια απο τον φωτεινο μηνισκο της Σεληνης(που θα ειναι φωτισμενη κατα 15%).καθως και η επανεμφανιση του απο το σκοτεινο ακρο του δορυφορου της γης!
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, λόγω του χαμηλού ύψους της Σελήνης κατά την έναρξη του φαινομένου, που θα λάβει χώρα σε ύψος περίπου δέκα μοιρών, το μέρος παρατήρησης δεν πρέπει να έχει εμπόδια στον ανατολικό ορίζοντα.!!!


 Η Ομάδα Παρατήρησης της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας θα φωτογραφίσει το φαινόμενο, ενώ διοργανώνει και ανοικτή παρατήρηση του με τηλεσκόπια, στην περιοχή του Παντοκράτορα από τις 4 το πρωί. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου γίνεται διότι κατά την έναρξη του φαινομένου, τα δύο ουράνια σώματα θα βρίσκονται χαμηλά στον ορίζοντα.
Το Σάββατο 14 Ιουλίου, ο αστρονομικός σταθμός Κρυονερίου Κορινθίας θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό με ομιλίες/προβολές, επίσκεψη στο τηλεσκόπιο των 1,2 μέτρων, καθώς και παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Η εκδήλωση ξεκινά στις 9 το βράδυ.


Ξενυχτηδες εραστες των αστρονομικων φαινομενων...να η ευκαιρια σας,να παρακολουθησετε αλλο ενα σπανιο αστρονομικο φαινομενο!
Κι ολοι εμεις οι υπολοιποι,που δεν ασχολουμεθα ιδιαιτερα με τετοιου ειδους φαινομενα,αξιζει νομιζω να χασουμε τον υπνο μας το καλοκαιρινο βραδυ της 15ης Ιουλιου για να παρακολουθησουμε ενα σπανιο υπερθεαμα!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου