Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΠΟΙΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!

ΠΟΙΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ...


Στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών θα βρεθεί το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο περιλαμβάνει περικοπές από 10 ως 10,6 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες και νέα φορολογικά μέτρα μέχρι και τρία δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα αλλά και η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Αντίθετα, παγώνει το θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μια νέου τύπου εφεδρεία.

Στην τελική λίστα για τις περικοπές των 10,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες για το 2013-2014 φαίνεται πως περιλαμβάνονται αθροιστικές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κλιμακωτές περικοπές σε ειδικά μισθολόγια, «ψαλίδι» στα προνοιακά επιδόματα και θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.
Αυτό που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» σίγουρα είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και η ρήτρα απόκλισης, που σημαίνει πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα όπως θέλουν οι δανειστές, τότε θα υπάρξει αυτόματη περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.
Τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει»:nbsp;
Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη Διαθεσιμότητα για 15.000 δημοσίους υπαλλήλους Πλήρης κατάργηση 13ης-14ης σύνταξης (200-200-400 ευρώ) Πλήρης κατάργηση 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο (250-250-500 ευρώ) Περικοπές στις συντάξεις από τα 1.000 ευρώ και άνω Περικοπή ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ Μείωση εφάπαξ κατα 23% για τους δημόσιους υπαλλήλους και 45%-50% για τους υπόλοιπους Μαχαίρι στα εποχικά-ειδικά επιδόματα ανεργίας
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα θιγούν τελικά οι συντάξεις του ΟΓΑ και τα αναπηρικά επιδόματα. Ως αντίβαρο των μέτρων αναμένονται ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, ενώ οι αυξάνονται οι επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Όποιες πάντως και αν είναι οι αποφάσεις που θα πάρουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί, τα μέτρα θα πρέπει να λάβουν το «πράσινο φως» από την τρόικα η οποία επιστρέφει στην Αθήνα την Κυριακή.
Διαβάστε επίσης:nbsp;Σήμερα αναμένεται το «πράσινο φως» για τα νέα μέτρα
Τι αλλάζει με το νέο φορολογικό
«Κόβουν» και από τις συντάξεις του ΟΓΑ
nbsp;
nbsp;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου