Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΛΗΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ..!!!


Με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν σε ειδικά ράφια στα σούπερ μάρκετ και σε εμπορικά καταστήματα τρόφιμα με περασμένη ημερομηνία λήξης, σε φθηνότερη τιμή.
Με βάση την απόφαση του ΥΠΑΝ, τα εν λόγω τρόφιμα θα πωλούνται κάτω από την επιγραφή "Τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας" και ο χρόνος διάθεσής τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει:
  • Τη μία εβδομάδα αν η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα
  • Τον ένα μήνα αν η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους
  • Τους τρεις μήνες αν η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Στην ουσία, πρόκειται για την ενεργοποίηση ανενεργούς επί 20ετίας αγορανομικής διάταξης. Η νέα παράμετρος είναι η υποχρεωτικά μειωμένη τιμή πώλησης των προϊόντων και η διάθεσή τους σε ξεχωριστό ράφι.
Η διάταξη αφορά μη ευαλλοίωτα προϊόντα, όπως όσπρια, ζυμαρικά, μπισκότα, φρυγανιές, καφέδες, κονσέρβες, δηλαδή σε αυτά στις συσκευασίες των οποίων αναγράφεται η ένδειξη "ανάλωση κατά προτίμηση έως...".
Για τα ευαλλοίωτα προϊόντα, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, δηλαδή τυριά, γιαούρτια και γάλα, απαγορεύεται η πώληση μετά την ημερομηνία λήξης. Αντίστοιχες διατάξεις ισχύουν και σε χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία.
"Σε καμία περίπτωση δεν θα θέταμε στην παραμικρή αμφισβήτηση την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων που διακινούνται στα καταστήματα. Δημιουργούμε όφελος για εκείνον τον καταναλωτή που θέλει να πάρει κάτι και να το καταναλώσει άμεσα, δηλαδή μέσα σε 1-2 ημέρες" δηλώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.
Την αντίθεση της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας διατυπώνει ο πρόεδρός της Μιχάλης Τσιφάκης, που σημειώνει: "Από τη μία προτρέπουν τους καταναλωτές να καταγγέλλουν τα ληγμένα προϊόντα και από την άλλη έρχεται το ΥΠΑΝ να επιτρέπει την πώληση αυτών των ληγμένων προϊόντων".
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων και Καταναλωτών Βασιλης Μπρολιας επισημαίνει ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι "ο καταναλωτής σε καμία περίπτωση δεν εμπιστεύεται τα προϊόντα, όχι απλώς τα ληγμένα, αλλά αυτά που θέλουν μερικές μέρες για να λήξουν".
Αναστολή της απόφασης ζητά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς διαπιστώνει γκρίζα σημεία, που αφορούν στον έλεγχο της ποιότητας αυτών των προϊόντων αλλά και των τιμών τους, ενώ θέτει και το ηθικό ζήτημα κατηγοριοποίησης του καταναλωτικού κοινού.
"Δυστυχώς, θα υπάρξουν επιτήδειοι που θα ρίξουν στην αγορά προϊόντα τα οποία θα είναι κλακής ποιότητας, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα ελέγχουν και τις τιμές ότι θα είναι μειωμένες και την ποιότητα των τροφίμων" υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου