Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΦΤΙΑΞΕ:ΕΝΑΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ Η ΣΤΗΝ ΒΕΡΑΝΤΑ ΣΟΥ!!

ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΣΤΗΝ ΒΕΡΑΝΤΑ Η ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΟΥ...!!

Το φύτεμα των λαχανικών από σπόρους είναι μια εύκολη δουλειά αρκεί να ακολουθήσουμε σωστά κάποιους γενικούς κανόνες. Το χώμα φύτευσης πρέπει να είναι ελαφρύ, καλά δουλεμένο απαλλαγμένο από άλλους σπόρους αν δεν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φυτόχωμα που είναι η καλύτερη λύση...

Επίσης πρέπει να στραγγίζει καλά για να μην κρατεί υγρασία και σαπίσουν οι σπόροι μας. Ο γενικός κανόνας στο βάθος φύτευσης είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος του σπόρου, δηλαδή άλλο βάθος θα φυτεύουμε τις ντομάτες μας που είναι πολύ μικρός ο σπόρος και άλλο τα καλαμπόκια ή τον αρακά που είναι μεγαλύτερος ο σπόρος τους.

Το φως όπως η υγρασία και η θερμοκρασία είναι τα απαραίτητα για το φύτρωμα των σπόρων. Η εποχή σποράς, φύτευσης λαχανικών πρέπει να είναι μέσα στους ακόλουθους πίνακες θερμοκρασίας γιατί το μικροκλίμα κάθε περιοχής είναι διαφορετικό, άλλο δηλαδή για τη βόρειο και άλλο για την νότιο Ελλάδα.
Καλοκαιρινά λαχανικά: Τομάτες, Αγγούρια, Κολοκυθάκια, Μελιτζάνες, Αγκινάρες, Πιπεριές, Φασολάκια, Μπάμιες, Αρακάς, Χόρτα
Χειμωνιάτικα λαχανικά: Μαρούλι (πράσινο, κόκκινο, σγουρό, ίσιο), Λάχανο, Μπρόκολο, Κουνουπίδι, Σπανάκι, Παντζάρι
Πού βρίσκω τα λαχανικά και πότε; 
Έτοιμα σπορόφυτα βρίσκω στα φυτώρια και στα μαγαζιά με αγροτικά εφόδια την εποχή που φυτεύονται. Τα φυτά είναι μέσα σε μικρά πλαστικά ποτ ή κεσεδάκια από φελιζόλ, ή σε νάυλον σακουλάκια. Σπόρους βρίσκω σχεδόν όλη τη χρονιά σε φακελάκια, και τους σπέρνω την κατάλληλη εποχή (τα φακελάκια έχουν πάνω οδηγίες).

Σε γενικές γραμμές, πόσο ήλιο θέλουν τα λαχανικά;
Τα λαχανικά που θα φάω το φύλλο τους, μπορούν να φυτευτούν και σε σκιά/ημισκιά, ή μέρος με λίγη ηλιοφάνεια.
Τα λαχανικά που θα φάω τον καρπό τους, πρέπει να φυτευτούν σε μέρος ηλιόλουστο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου