Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Η σοκολάτα είναι δηλητηριώδης για τα σκυλιά!Αν δεν το ξέρατε, καιρός να το μάθετε!

Η σοκολάτα είναι δηλητηριώδης για τα σκυλιά!Αν δεν το ξέρατε, καιρός να το μάθετε!Ο κίνδυνος εξαρτάται από το είδος της σοκολάτας, το μέγεθος του σκύλου και την ποσότητα που θα καταναλώσει. Το συστατικό της σοκολάτας που είναι τοξικό για τα σκυλιά λέγεται θείοβρωμίνη.
Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να μεταβολίσουν την θειοβρωμίνη, δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και οι σκύλοι, οι οποίοι επεξεργάζονται πολύ πιο αργά την ουσία και έτσι ανεβάζει τα τοξικά επίπεδα του οργανισμού τους.

Ένα μεγαλόσωμο σκυλί μπορεί να καταναλώσει πολύ περισσότερη σοκολάτα από ένα μικρόσωμο, πριν εμφανίσει συμπτώματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει!

Επίσης, η ποσότητα θειοβρωμίνης διαφέρει ανάλογα με το είδος της σοκολάτας. Το κακάο και η σοκολάτα μαγειρικής, όπως και η σκούρα σοκολάτα έχουν τα πιο ψηλά επίπεδα θειοβρωμίνης και θα πρέπει να μην δοθεί ούτε ένα κομμάτι στο σκύλο μας.Η άσπρη σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος έχουν πιο χαμηλά επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνες για το ζώο μας.

Μία μικρή ποσότητα σοκολάτας, ένα κομματάκι, μπορούν να προκαλέσουν στο σκύλο σας καταρχήν το πιο απλό: στομαχική διαταραχή.Το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει εμετό ή διάρροια, που όμως δεν είναι ασήμαντα, αφού και ταλαιπωρούν το ζώο αλλά και μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση!

Σε μεγαλύτερες ποσότητες, αν καταναλωθεί, η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο των μυών, κρίσεις, μη κανονικό χτύπο στην καρδιά μέχρι και εσωτερική αιμορραγία, ακόμα και καρδιακό επεισόδιο! Μην δίνετε λοιπόν καθόλου σοκολάτα ή γλυκά σοκολάτας (πχ Κεϊκ) στο σκύλο σας όσο και αν σας παρακαλά, όσο και αν φαίνεται να του αρέσει όταν την τρώει!

Για να καταλάβετε αν ο σκύλος σας δηλητηριάστηκε από θειοβρωμίνη, από τη σοκολάτα, θα πρατηρήσετε ότι είναι υπερδραστήριος αρχικά.
Μεταφέρετε το ζώο άμεσα σε κτηνίατρο αν μέσα σε 20-30 λεπτά παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα. Ο κτηνίατρος θα προκαλέσει εμετό με ειδικό φάρμακο.

Αν θέλετε να δώσετε μια γλυκιά λιχουδιά στο σκύλο σας, μπορείτε το καλοκαίρι να του προσφέρετε παγωμένο γιαούρτι ή ειδική σοκολάτα για σκύλους, που μπορείτε να βρείτε σε pet shops είτε με τη μορφή πλάκας, είτε σε μορφή μικρών ''κουμπιών'', σαν τα smarties. Πρέπει να είναι μόνο καφέ. Αποφύγετε τυχόν χρωματισμένες λιχουδιές..

Πηγή: adespoto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου